Geen MER-plan nodig voor RUP Hazenpad : de stad werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor Hazenpad. Met dit RUP wil de stad de stedenbouwkundige basisrechten vastleggen voor de vergunde gebouwen en constructies binnen het plangebied. De Vlaamse overheid heeft op 26 mei 2015 beslist dat de stad voor dit RUP geen Milieueffectenrapport (MER) moet opmaken. Volgens de Vlaamse overheid veroorzaakt het RUP immers geen aanzienlijke negatieve milieugevolgen.

U kunt het volledige dossier inkijken op de dienst ruimtelijke ordening (op afspraak) en bij de dienst MER in Brussel, of downloaden via www.lne.be.(Gebruik als dossiernummer SCRPL15066.)

Voor meer informatie over de milieueffectrapportage kunt u terecht op www.mervlaanderen.be of gratis bellen naar 1700.

Op 30 juni stelt de gemeenteraad het RUP voor de Hazenpad voorlopig vast. In augustus en september loopt vervolgens het openbaar onderzoek. Meer informatie hierover vindt u op www.herentals.be/rup-hazenpad

Maak kennis met de Stedelijke Academie voor Beeldende kunst

Naar jaarlijkse traditie stellen de laureaten van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst hun afstudeerprojecten tentoon in kasteel Le Paige (Nederij 135). De vernissage vindt plaats op vrijdag 19 juni om 20 uur. Verder kunt u de tentoonstelling bezoeken op 20, 21, 26, 27 en 28 juni van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Bovendien bent u op zaterdag 27 juni, zondag 28 juni, zaterdag 29 augustus en zondag 30 augustus welkom op de open dagen in de academie (Markgravenstraat 77). Tussen 11 en 18 uur kunt u een kijkje nemen in de ateliers. De leerlingen tonen hun werken van het afgelopen jaar.

Stad ondersteunt jaarlijkse haagplantactie

In het najaar organiseert IOK, samen met de gemeenten en natuurverenigingen, opnieuw de actie 'Behaag onze Kempen!'. U kunt dan streekeigen haagplanten, fruitbomen, bloembollen en bloemenzaad kopen. Met de opbrengst kopen en beheren de natuurverenigingen waardevol natuurgebied in de Kempense regio. Bestellen kan in september en oktober via www.iok.be/behaagonzekempen of bij de dienst milieu in het administratief centrum. U kunt het plantgoed afhalen op zaterdag 21 november in de stedelijke werkplaats op Hemeldonk.

Achthonderd beeldjes voor ComingWorldRememberMe

Kunstatelier Tabula Rasa neemt deel aan ComingWorldRememberMe (CWxRM), een groot kunstproject ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Het project bestaat uit 600.000 kleien beeldjes die tussen twee werken van kunstenaar Koen Vanmechelen worden geplaatst in de voormalige frontzone van Ieper. Tabula Rasa engageert zich om tussen 10 en 18 november 800 van deze beeldjes te maken.

De stad steunt de projectweek met een subsidie van maximaal 1.500 euro. En ook u kunt helpen. Voor 5 euro wordt u peter of meter van een beeldje. Hiervan gaat 2,50 euro naar het maken van de kunstinstallatie en 2,50 euro naar kinderen die zich momenteel in een oorlogssituatie bevinden. Het aanvragen van een peter- of meterschap kan aan de balie van de dienst toerisme (Grote Markt 35).

Wilt u nog meer doen, dan bent u tijdens de projectweek welkom in het mobiele kleiatelier op het parkeerterrein aan de Schoolstraat 44. Daar kunt u zelf beeldjes maken die deel zullen uitmaken van de installatie. Neem hiervoor contact op met Tabula Rasa via tabula.rasa@telenet.be of gsm 0486-11 75 08. Samen met het mobiele kleiatelier komt ook de CosmoGolem naar Herentals. Dit grote, houten beeld staat tijdens de projectweek op de Grote Markt en wil de aandacht vestigen op het belang van de universele mensenrechten en vooral op de rechten van het kind.

College keurt nog meer speelstraten goed

Het schepencollege verleent toestemming aan de bewoners van de Ekelstraat (huisnummer 5 tot 51) om tijdens de hele zomervakantie een speelstraat te organiseren in hun straat. Ook het andere deel van de Ekelstraat (40-101), de Acacialaan (4-53) en de Lindenlaan (1-10) zijn speelstraten van 1 tot 31 augustus.

De kinderen kunnen er tussen 12 en 21 uur veilig spelen. De stad levert dranghekken die de buurtbewoners zelf plaatsen en wegnemen. De dranghekken worden zo geplaatst dat plaatselijk verkeer er met lage snelheid langs kan rijden. Eerder keurde het schepencollege ook al speelstraten goed in de Velodroomstraat, Ernest Claesstraat, Sint-Waldetrudisstraat en Bolwerkstraat.